13 Aralık 2013 Cuma

kitap: sarıkamış

tam da havalara uygun bir kitap oldu bu.. bu kitabın etkisinden olsa gerek bu sefer neredeyse hiç soğuktan şikayet etmedim.
adında kış mevsimi olan yada kışla ilgili bir kitap kategorisinde bulunan bu kitabın yazarı ismail bilgin, sayfa sayısı 279.

                 tarihimizde enver paşa ve hırsının sonucu 90 bin şehidimizin donarak şehit olmasını konu ediyor kitap adından da anlaşıldığı üzere...
         ben ki tarihimizin haklı mücadelelerinden gurur duyan biriyim bu kitabı okurken binlerce askerimizin yok yere yollarda ailelerinden sevdiklerinden uzakta can çekişerek ölmelerine çok ama çok üzüldüm.
          bu kitap tarihi roman tarzında yazılmış. Faik Çavuş ve yanındaki halk adamı Ziver karakterleri ana karakter olarak verilmiş. arada bir aklından kaçmak düşüncesi geçen çavuş vicdanına yenik düşüp bir kez kaçma girişiminde bulunur ama hemen geri döner.
                 cahil halk adamı Ziver'in savaşla ilgili bilgelik dolu cümleleri ise çok hoşuma gitti.
                  bunun haricinde Yakup adlı erin kar nedeniyle kör olması, onu sırtında taşıyan Faik çavuşa yük olmamak için kendini uçurumdan aşağı atıp intihar etmesi beni derinden etkiledi.
         erlerin açlıktan ölmemek için atların yemlerini yemesi, hatta bazı erlerin atların dışkılarındaki arpaları karda temizleyip yemesi, bazılarının çarıklarını kesip yemesi, bazılarının da ağaç kabuklarını, çam ağacındaki çam balını yiyerek hayatta kalmaya çalışması, kahraman Nene hatunun elinde kalan son yarım torba unu erlere getirmesi, hatta erlere yemek pişirmek istemesi...... erlerin soğuktan donmamak için gece atların yem torbalarını kafalarına geçirip ısınmaya çalışması..... erlerin günlerce kar görmesinden bıkıp taze toprak kokusunu, sıcak banyoyu, güneşin altında ısınmayı, sıcak çorba içmeyi özlemesi... bir çok erin humma hastalığından ölmesi..... bir grup Rusun teslim oluyoruz yalanıyla erlerimizi oyuna getirip onlara ateş etmesi....
          altını çizdiğim yerler:
   - ah karşımda vatan namına bir kabristan,yatıyor şimdi...Nasıl yerlere geçmez insan... M.A.ERSOY
  - havlamayan köpek, sürüye kurt getirir derler.
  - bizim orda atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder